poniedziałek, 21 stycznia 2013

Lasagne z porem i kurczakiem


Składniki (na 2 porcje):

- pierś kurczaka (1 pojedyncza)
- por (1 duży)
- czosnek (1 ząbek)
- płaty lasagne (4-5)
- mascarpone (3 łyżki)
- bulion (250 ml)
- sól, pieprz, tymianek, papryka
- sok z cytryny

Pokroić pierś kurczaka w niedużą kostkę, wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, papryką, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy i odstawić na co najmniej 15 minut. Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka. Zdjąć kurczaka z patelni i usmażyć na niej posiekanego pora. Dodać kurczaka, wyciśnięty ząbek czosnku, 150 ml bulionu i 2 łyżki mascarpone. Doprawić, zmniejszyć ogień i zostawić patelnię na kuchence aż sos odparuje i zgęstnieje.
Podgotować makaron. Wymieszać 1 łyżkę mascarpone ze 100 ml bulionu.
Na dno małego naczynia żaroodpornego wylać połowę bulionu z mascarpone. Układać na zmianę warstwy makaronu i sosu. Na wierzchu ułożyć makaron i polać pozostałą połową bulionu.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać lasagne przez 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...