wtorek, 22 stycznia 2013

Krem z soczewicy




Składniki:

- czerwona soczewica (100 g)
- pomodori pelati (1/2 puszki)
- bulion (300 ml)
- ziemniak (1 mały)
- marchewka (1)
- imbir (1 cm korzenia)
- czosnek (1 ząbek)
- cebula (1)
- sól, pieprz, kolendra, kurkuma, chilli
- jogurt naturalny (2 łyżki)

Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia. Marchewkę i ziemniaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, pomidory i soczewicę, smażyć przez kilka minut. Zalać warzywa bulionem, dodać przyprawy i starty lub drobno posiekany imbir.
Gotować przez 15-20 minut, a następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Wymieszać z jogurtem naturalnym.
Podawać z grzankami z hummusem (przepis).

Akcja:
Warzywa Strączkowe - edycja zimowa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...