poniedziałek, 7 stycznia 2013

Krem z pomidorów




Składniki:

- pomidory (najlepiej śliwkowe) (800 g)
- wywar z jarzyn (500 ml)
- cebula (1)
- czosnek (1 ząbek)
- oliwa (2 łyżki)
- świeża bazylia
- świeże oregano
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz, cukier

Pomidory sparzyć i obrać. Rozgrzać w garnku oliwę z solą i pieprzem, dodać posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pokrojone pomidory, wyciśnięty ząbek czosnku i odrobinę cukru. Smażyć przez kilka minut aż pomidory zaczną mięknąć. Dodać bazylię, oregano i rozmaryn.
Zalać pomidory bulionem i gotować zupę przez 10-15 minut. Przelać część zupy do miseczki, resztę zmiksować na gładki krem i wymieszać z niezmiksowaną częścią.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...