środa, 23 stycznia 2013

Francuskie ciastka z gruszkami



Składniki na 2 ciastka:

- ciasto francuskie (70 g)
- twarda gruszka (1/2)
- miód (1/2 łyżeczki)
- gorzka czekolada (3 kostki)
- mleko (2 łyżki + do posmarowania ciasta)

Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 2-3 mm i przeciąć na pół. Zawinąć brzegi ciastek do środka i posmarować ciasto mlekiem.
Pokroić gruszkę w plasterki. Ułożyć na cieście i posmarować odrobiną miodu.
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni (najlepiej z termoobiegiem + dolną grzałką) i piec ciastka przez 20-25 minut.
Roztopić czekoladę i dokładnie wymieszać z mlekiem. Polać ciastka czekoladowym sosem.

Przepis (ze zmianami) stąd.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...