poniedziałek, 28 stycznia 2013

Fesenjān (kurczak z orzechami i granatem) z pieczonymi ziemniakami



Składniki (na 1 porcję)

- pierś kurczaka (1/2 pojedynczej piersi)
- zmielone orzechy włoskie (40 g)
- granat (1/4)
- cebula (1/2)
- ziemniaki (2 małe)
- woda (150 ml)
- sól, pieprz
- kurkuma
- rozmaryn, tymianek, majeranek
- oliwa

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pokrojonego w nieduże kawałki kurczaka, usmażyć i zdjąć patelnię z ognia.
W rondelku zagotować 150 ml wody. Dodać orzechy włoskie i sok wyciśnięty z ćwiartki granatu. Dosypać dużą szczyptę kurkumy, doprawić solą i pieprzem i wrzucić kurczaka z cebulą (można dodać też szczyptę cukru). Zmniejszyć ogień, przykryć rondelek pokrywką i dusić mięso przez ok. 30-40 minut (mieszać od czasu do czasu).
W czasie duszenia mięsa rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Rozetrzeć w moździerzu rozmaryn, tymianek i majeranek, dodać sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Wymieszać ziemniaki z przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 40-50 minut.
Kiedy ziemniaki kończą się dopiekać zdjąć pokrywkę z rondelka z kurczakiem i odparowywać sos aż stanie się gęsty.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...