czwartek, 24 stycznia 2013

Czekoladowa tarta tatin z gruszkami





Składniki na ciasto:

- mąka pszenna (150 g)
- masło (100 g)
- kakao (1 łyżka)
- cukier puder (100 g)
- jajko (1)
- sól (szczypta)


Pozostałe składniki:

- twarde gruszki (3)
- cukier (100 g)
- masło (50 g)
- woda (1 łyżka)
- gorzka czekolada (25 g)
- granat (1/4)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Pokroić gruszki w plasterki. Do rondelka wsypać cukier, zalać łyżką wody i podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru (nie mieszać!). Zdjąć rondelek z ognia, dodać masło i wymieszać. Dodać pokrojone gruszki, wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia (ok. 30 x 20 cm). 
Posiekać czekoladę w niewielkie kawałki (lub zetrzeć na tarce) i posypać nią gruszki.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na prostokąt nieco większy niż forma i położyć na gruszkach zawijając brzegi ciasta do środka formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie przykryć blachę deską do krojenia lub dużym talerzem, obrócić do góry nogami i zdjąć formę z ciasta.
Posypać pestkami granatu.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...