wtorek, 15 stycznia 2013

Brownies z orzechami



Składniki:

- gorzka czekolada (180 g)
- masło (100 g)
- śmietanka 30 lub 36% (1,5 łyżki)
- jajka (3)
- cukier (155 g)
- mąka pszenna (75 g)
- kakao (3 łyżki)
- orzechy włoskie (75 g)

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć niedużą kwadratową foremkę (ok. 17-20 cm) papierem do pieczenia.
Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się roztopi, dodać śmietankę i masło, zdjąć garnek z ognia i poczekać aż masło i śmietanka się roztopią (co jakiś czas mieszać).
Lekko ubić jajka z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Wymieszać mąkę z kakao i dodać do masy czekoladowej. Na koniec wmieszać posiekane orzechy włoskie.
Przelać masę czekoladową do wyłożonej papierem formy, wyrównać powierzchnię i piec przez ok. 20-30 minut (aż wierzch ciasta będzie suchy, a środek nadal mokry).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...