niedziela, 20 stycznia 2013

Amaretti z masą orzechową



Składniki na ok. 40 ciasteczek:

- białka (2)
- mielone migdały (300 g)
- cukier puder (150 g + do obtoczenia)
- miód (1 łyżeczka)
- nadzienie orzechowe (z połowy porcji z tego przepisu)*

* Można zastąpić dowolnym innym nadzieniem, np. konfiturą, płatkami migdałów, itd.

Wymieszać wszystkie składniki (poza nadzieniem) na gładką masę. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po schłodzeniu masy lepić niewielkie kulki, obtaczać je w cukrze pudrze, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, ciastka rosną przy pieczeniu). W każdej kulce wycisnąć małą dziurkę i nałożyć nadzienie.
Piec przez 15 minut.

Przepis (z niewielkimi zmianami) stąd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...