niedziela, 9 grudnia 2012

Sufganijot (pączki na Chanukę)







Składniki na 2 pączki:


- mąka (40 g)
- suche drożdże (2 g)
- woda (15 ml)
- mleko (30 ml)
- cukier (10 g)
- sól (mała szczypta)
- żółtko (1 łyżeczka)
- masło (5 g)
- olej do smażenia
- dżem do nadziania (2 łyżki)
- cukier puder

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Lekko posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut (ciasto powinno podwoić objętość). Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kulkę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.
W rondelku rozgrzać olej (co najmniej 3-4 cm). Wrzucać pączki i smażyć po 1-2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyciągnąć i położyć na papierowym ręczniku, żeby olej ociekł. Włożyć dżem do szprycy, pączki nadziać i posypać cukrem pudrem.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...