sobota, 8 grudnia 2012

Słodki chleb w butelce



Składniki (na 1 litrową butelkę)

- mąka pszenna (2 szklanki*)
- brązowy cukier (1/2 szklanki)
- biały cukier (1/2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki*)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- otręby owsiane (1/2 szklanki)
- płatki owsiane (1/2 szklanki)
- orzechy włoskie (1/2 szklanki)
- posiekana gorzka czekolada (1/2 szklanki)
- sól (szczypta)

* szklanka to 250 ml, a łyżeczka 5 ml.

Dodatkowe składniki potrzebne do upieczenia chlebka:

- maślanka (1,5 szklanki)
- jajka (2)
- roztopione masło (1/4 szklanki)

Butelkę umyć i dokładnie wysuszyć. Wsypać kolejno:
- 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- brązowy cukier wymieszany z cynamonem
- biały cukier wymieszany ze szczyptą soli
- otręby owsiane wymieszane z płatkami owsianymi
- drugą szklankę mąki
- posiekaną czekoladę
- orzechy włoskie

Każdą warstwę dokładnie ugnieść przed wsypaniem następnej.

Żeby przygotować chleb należy wymieszać zawartość butelki w jednej misce, a pozostałe składniki w drugiej. Następnie wlać mokre składniki do suchych i wymieszać. Wysmarować keksówkę masłem, wysypać mąką, przełożyć do niej ciasto i piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Pomysł stąd i stąd





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...