czwartek, 13 grudnia 2012

Skręcona bagietka




Składniki:

- mąka pszenna chlebowa typ 750 (300 g)
- woda (200 ml)
- suche drożdże (3 g)
- cukier (szczypta)
- sól (szczypta)

Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (powinno być dosyć luźne). Włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (na ok. 30 - 60 minut).
Wyjąć ciasto z miski, ponownie wyrobić, rozciągnąć w dosyć cienki rulon i skręcić kilka razy. Przełożyć na blachę wysypaną mąką, przykryć i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 240 stopni, wstawić do środka naczynie z gorącą wodą i piec bagietkę przez 10 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, wyciągnąć naczynie z wodą i dopiekać bagietkę przez 10 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i studzić na kratce.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...