sobota, 1 grudnia 2012

Sernik waniliowo-migdałowy



Składniki na spód:

- zmielone migdały (50 g)
- cukier (30 g)
- espresso (20 ml)
- gorzka czekolada (50 g)
- masło (30 g)
- jajko (1)
- amaretto (3 łyżki)

Składniki na masę serową:

- twaróg śmietankowy (250 g)
- serek śmietankowy Philadelphia (250 g)
- mąka pszenna (15 g)
- jajka (2)
- cukier (50 g)
- cukier waniliowy (50 g)
- śmietana 18% (40 g)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżka)
- amaretto (1 łyżka)
- ekstrakt cytrynowy (1 łyżeczka)

Składniki na polewę:

- śmietana 18% (100 g)
- cukier (10 g)
- amaretto (1 łyżeczka)
- masa krówkowa (2 łyżeczki)

Wymieszać wszystkie składniki na spód. Małą tortownicę (17 cm) wyłożyć folią aluminiową na dnie. Przełożyć masę do tortownicy i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, przestudzić i owinąć tortownicę folią aluminiową od zewnątrz.
Przygotować masę serową: ser, mąkę i cukier dokładnie wymieszać mikserem. Dodać  jajka (po jednym, dokładnie mieszając po dodaniu każdego). Dodać śmietanę, ekstrakty i amaretto. Dokładnie wymieszać i przelać masę serową do tortownicy.

Tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym (lub w większej foremce), napełnić naczynie gorącą wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160-170 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę. Po 30 minutach można przykryć sernik folią, żeby pozostał biały. Sernik jest gotowy kiedy wierzch jest ścięty, chociaż po dotknięciu patyczkiem czuć, że w środku jest jeszcze bardzo miękki.
Wymieszać 100 g śmietany z 10 g cukru i amaretto. Rozprowadzić na gorącym serniku. Na wierzch wylać dwie łyżeczki masy krówkowej i wymieszać ją lekko ze śmietanowym kremem (końcem noża lub patyczkiem do szaszłyków). Ponownie wstawić sernik do piekarnika i dopiekać przez 10-15 minut.
Wyjąć, obkroić boki nożem, wystudzić i wstawić co najmniej na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...