środa, 26 grudnia 2012

Makaron z kurczakiem i grzybami



Składniki:

- makaron penne
- pierś kurczaka (1 pojedyncza)
- suszone prawdziwki i podgrzybki (20 g)
- śmietana 18% (5 łyżek)
- oliwa (3 łyżki)

Grzyby zalać letnią wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przelać razem z wodą do garnka i gotować na małym ogniu aż będą całkowicie miękkie.
Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i odstawić do zamarynowania na co najmniej kilkanaście minut. Rozgrzać patelnię i usmażyć mięso na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać grzyby (razem z wodą, w której się gotowały) i smażyć aż większość wody odparuje. Dodać śmietanę i zostawić na ogniu aż sos zgęstnieje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...