niedziela, 9 grudnia 2012

Groszek ptysiowy



Składniki:

- masło (15 g)
- woda (45 ml)
- mąka (35 g)
- jajko (1)
- przyprawy (dowolne, np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Wlać wodę do rondelka. Dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego, dodać mąkę i szybko wymieszać. Zostawić na ogniu aż ciasto będzie łatwo odchodziło od naczynia przy mieszaniu.
Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać przyprawy, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać małe kulki (ok. 1 cm średnicy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika naczynie z wodą, rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec groszek przez ok. 10 minut (do zarumienienia).





Akcja:
Domowy Wyrób

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...