wtorek, 4 grudnia 2012

Cannelloni z wołowiną w sosie pomidorowym



Składniki:

- makaron cannelloni (8 rurek)
- mielona wołowina (300 g)
- marchewka (1)
- seler naciowy (1 laska)
- cebula (1 mała)
- czosnek (1 ząbek)
- passata pomidorowa (3 łyżki)
- mleko (100 ml)
- czerwone wytrawne wino (100 ml)
- żółtko (1)
- starty parmezan (20 g)
- oliwa, sól, pieprz
- sos pomidorowy (przepis) (z 400 g pomidorów)


Na patelni rozgrzać oliwę z przyprawami. Wrzucić posiekane warzywa i smażyć aż zmiękną. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć aż przestanie być surowe. Zmniejszyć ogień, dodać wino i pomidory, przykryć patelnię i dusić przez ok. godzinę. W trakcie duszenia co jakiś czas dolewać odrobinę mleka i mieszać sos. Przestudzić, dodać żółtko i parmezan i wymieszać.
Przygotować sos pomidorowy.
Makaron nadziać mięsem (sprawdzić najpierw czy nie trzeba go podgotować przed zapiekaniem) i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym, przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Po 30 minutach zdjąć folię i dopiekać jeszcze przez 5-10 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...