sobota, 1 grudnia 2012

Apfelstrudel



 Składniki:

- mąka pszenna (65 g)
- olej (1/2 łyżki)
- żółtko (1/2)
- woda (30 ml)
- duże kwaśne jabłka (2)
- gorzka czekolada (20 g)
- roztopione masło (15 g)
- cukier (do posypania jabłek)
- cynamon (do posypania jabłek)
- mielone orzechy włoskie (do posypania ciasta) (można zastąpić bułką tartą)
- cukier puder (do posypania ciasta)

Mąkę, olej, żółtko i wodę wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło do rąk - po zagnieceniu posmarować ręce olejem i mocno rzucić ciasto kilkadziesiąt razy na blat, po czym uformować z niego kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut (odstawiłam na kilka godzin).
Obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem i cynamonem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do jabłek.
Podzielić ciasto na dwie części. Rozciągnąć jedną część w rękach tak mocno, jak to możliwe, żeby nie zaczęło się rozrywać, i położyć na posypanej mąką ściereczce. Ponaciągać tak, aby było jak najcieńsze (powinno być zupełnie przezroczyste). Posmarować ciasto niecałą połową roztopionego masła i posypać mielonymi orzechami. Wyłożyć połowę jabłek i podnieść brzeg ściereczki tak, aby ciasto zwinęło się w rulon bez dotykania go rękoma. W taki sam sposób przygotować drugi kawałek ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przełożyć strudle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym roztopionym masłem. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałym roztopionym masłem i piec przez ok. 25 minut aż wierzch ciasta będzie złotawy (piekłam przez 25 minut w 180 stopniach w termoobiegu, a następnie przez 3 minuty w 200 stopniach z grzałką górną).
Posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze gorące od razu po wyjęciu z piekarnika.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...