wtorek, 20 listopada 2012

Tort orzechowy z toffi




Składniki:

- białka (8)
- zmielone orzechy laskowe (120 g)
- zmielone orzechy włoskie (120 g)
- cukier (400 + 100 g)
- ocet (2 łyżeczki)
- sok z cytryny
- sól (szczypta)
- gorzka czekolada (100 g)
- mascarpone (250 g)
- miód (1 łyżka)
- masło orzechowe (4 łyżki)
- śmietanka 30 lub 36% (250 + 125 ml)
- woda (30 ml)
- podprażone na patelni orzeszki ziemne (1 szklanka)
- płatki migdałów


Płaty bezowe:
4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu a następnie (cały czas ubijając) stopniowo dodawać 200 g cukru. Ubitą masę delikatnie wymieszać z 60 g zmielonych orzechów laskowych, 60 g zmielonych orzechów włoskich i 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady.
Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica ok. 20-22 cm) i piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony blat przestudzić i wyjąć z formy.
W ten sam sposób przygotować drugi blat.

Krem:
Wymieszać mikserem masło orzechowe z mascarpone i miodem. Dodać śmietankę i ubijać mikserem do uzyskania gładkiej i puszystej masy.


Sos toffi:
Do rondelka wlać 30 ml wody i wsypać 100 g cukru. Mieszać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Zwiększyć nieco ogień i gotować aż płyn nabierze jasnobrązowego koloru (nie można gotować za długo, kiedy cukier zrobi się za ciemny, to sos wyjdzie gorzki). Zdjąć rondelek z ognia i dodać śmietankę. Wymieszać i z powrotem postawić na niewielkim ogniu. Gotować krótko aż sos nieco zgęstnieje.

Przygotowanie tortu:
Na talerzu położyć jeden płat bezowy. Posmarować go 1/3 kremu, polać krem przestudzonym sosem toffi i posypać podprażonymi orzeszkami ziemnymi (nie wszystkimi, ok 1/3 szklanki zostawić do udekorowania tortu). Przykryć drugą bezą. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, wierzch posypać rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, a boki płatkami migdałów.

Tort należy przechowywać w lodówce.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...