środa, 14 listopada 2012

Rugelach (żydowskie rogaliki na Chanukę)



Składniki (na 24 małe rogaliki):

- tłusty twaróg (100 g)
- masło (100 g)
- jajko (1)
- cukier (1 łyżka)
- sól (szczypta)
- mąka pszenna (215 g)
- orzechy włoskie (pół szklanki)
- miód (1 łyżeczka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- dżem nektarynkowy (2 łyżki) (przepis)
- powidła śliwkowe (2 łyżki) (przepis)

Utrzeć twaróg z masłem. Dodać jajko, cukier, sól i utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i schować na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Orzechy posiekać na bardzo małe kawałki (można też użyć mielonych, ale wtedy nadzienie nie będzie chrupiące), wymieszać z miodem i cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Jeden placek posmarować dżemem nektarynkowym, a drugi powidłami. Na każdy wyłożyć połowę masy orzechowej. Każdy placek podzielić na 12 trójkątów i zwinąć rogaliki.
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...