poniedziałek, 5 listopada 2012

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą




Składniki:

- pierś kurczaka (1 podwójna)
- liście szpinaku (kilkanaście liści)
- feta (ok. 20 g) 
- oliwa
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- sok z cytryny
- ziemniaki (500 g)
- świeży rozmaryn
- cukinia (1)
- czosnek (1 ząbek)

Z piersi kurczaka odkroić polędwiczki. Każdą pierś przekroić na pół w taki sposób:












a następnie rozbić tłuczkiem.
Wymieszać oliwę (kilka łyżek) z przyprawami. Kurczaka smarować przyprawioną oliwą, na każdym filecie ułożyć kilka liści szpinaku i fetę, zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki umyć, obrać i podgotować. Przestudzić, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy, solą i świeżym rozmarynem. Przełożyć na blachę do pieczenia.

Cukinię pokroić w półplasterki, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy, solą, pieprzem, papryką i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Przełożyć na patelnię, przykryć i dusić przez ok. godzinę na niewielkim ogniu.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć blachę z ziemniakami. Piec przez 40 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, wstawić naczynie z kurczakiem i piec jeszcze przez 30 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...