środa, 21 listopada 2012

Rogaliki




Składniki na 6 rogalików:

- mąka pszenna chlebowa typ 750 (190 g)
- mąka pszenna na pizzę typ 00 (100 g)
- suche drożdże (5 g)
- jogurt naturalny (1 łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
- roztopione masło (30 g + 30 g)
- sól (szczypta)
- mleko (150 ml)
- cukier (1 łyżeczka)

Wszystkie składniki (poza 30 g masła) wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 45 minut).
Rozwałkować ciasto na dosyć cienki placek. Posmarować pozostałymi 30 g masła i pociąć na sześć trójkątów. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze posypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...