środa, 14 listopada 2012

Powidła śliwkowe bez mieszania


Składniki:

- śliwki węgierki (1 kg)
- cukier (kilka łyżek)

Śliwki rozkroić i wyjąć pestki. Ułożyć w garnku z grubym dnem niezbyt grubą warstwę śliwek i posypać odrobiną cukru. Później następną warstwę owoców i znów posypać cukrem. Wykorzystać w ten sposób wszystkie śliwki (ostatnią warstwą powinien być cukier). Postawić garnek na kuchence (wyłączonej), przykryć i zostawić na noc (na palniku na którym będziemy gotować powidła - garnka nie powinno się przenosić kiedy owoce puszczą już sok).
Następnego dnia zdjąć przykrywkę, włączyć palnik pod garnkiem, poczekać aż owoce zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i zostawić powidła na ok. 3-4 godziny (nie mieszać!).
Po kilku godzinach ostrożnie (żeby nie zamieszać) nabrać odrobinę powideł na łyżeczkę i spróbować czy smakują już skarmelizowanym cukrem. Jeśli nie - zostawić je na ogniu i za jakiś czas spróbować ponownie.
Kiedy smakują już tak, jak powinny, wymieszać powidła i (cały czas mieszając) gotować jeszcze przez kilka minut aż będą wystarczająco gęste.

Przepis stąd.

Akcja:

Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...