czwartek, 8 listopada 2012

Pizza z pieczarkami i szynką parmeńską



Składniki:

- mąka na pizzę typ 00 (150 g)
- suszone drożdże (4 g)
- oliwa (25 g)
- woda (75 ml)
- sól (szczypta)
- pomidor (1)
- pieczarki (2-3)
- szynka parmeńska (2 plasterki)
- mozzarella w zalewie (1)
- sos pomidorowy (przepis) 

Wymieszać mąkę z drożdżami, oliwą, wodą i solą. Wyrobić ciasto, lekko oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć lub rozwałkować i przełożyć na blachę obsypaną mąką. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć na nim szynkę, pokrojone pomidory i pieczarki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec kilka minut, aż ciasto się zezłoci. Wyjąć pizzę, ułożyć na niej mozzarellę i dopiekać kilka minut aż ser się roztopi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...