czwartek, 29 listopada 2012

Ciasto na piernik staropolski



Trzeba je przygotować 5-6 tygodni przed pieczeniem, a piec 3-4 dni przed podaniem.


Składniki:

- miód (330 g)
- cukier (300 g)
- masło (165 g)
- mąka (660 g)
- jajka (2)
- soda oczyszczona (2 łyżeczki)
- mleko (85 ml)
- przyprawy*
- sól (szczypta)

cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, czarny pieprz

Masło, cukier i miód włożyć do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Dodać mąkę, jajka, sodę oczyszczoną, mleko, sól i przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do kamionkowej miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (można do lodówki).

Przepis: "W staropolskiej kuchni" Lemnis, Vitry.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...