środa, 21 listopada 2012

Pierniczki orkiszowo-żytnie w polewie kakaowej


Grubsze i bardziej miękkie niż pierniczki z pierwszego przepisu. Moje pierniczki razem z kolorowymi kartkami i kilkoma drobiazgami pojechały do Domu Pomocy Społecznej w Niegowie w ramach akcji Robótka 2012 (tu więcej o akcji). Zachęcam do wzięcia udziału i wysłania kartek!

Składniki na 25 pierniczków:

- mąka orkiszowa typ 700 (150 g)
- mąka żytnia razowa typ 2000 (50 g)
- cukier (50 g)
- miód (120 g)
- masło (50 g)
- jajko (1)
- przyprawy* (2 łyżki)
- kakao (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

* imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz

Składniki na polewę kakaową:

- masło (50 g)
- kakao (4 łyżki)
- mleko (3 łyżki)
- cukier (2 łyżki)

Wymieszać wszystkie składniki na pierniczki i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na dosyć gruby placek (ok. 3-4 mm) i wycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i (mieszając) podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Posmarować pierniczki zanim polewa wystygnie.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...