piątek, 16 listopada 2012

Najłatwiejszy chleb pszenny




Składniki:

- mąka pszenna chlebowa (400 g)
- suche drożdże (5 g)
- sól (1 łyżeczka)
- miód (1/2 łyżeczki)
- mleko (150 ml)
- woda (150 ml)
- masło (15 g)

Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (ok. 45-60 min).
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek (link jak to zrobić). Przełożyć bochenek na blachę wysypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Kiedy chleb wyrośnie naciąć skórkę w kilku miejscach i włożyć go do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piec przez 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze przez 20-30 minut.
Studzić na kratce.

Przepis (ze zmianami) stąd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...