wtorek, 13 listopada 2012

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i szynką parmeńską




Składniki:

- makaron pełnoziarnisty (100 g)
- liście szpinaku (100 g)
- pieczarki (3-4)
- szynka parmeńska (1 plasterek)
- cebula (1)
- czosnek (1 ząbek)
- mascarpone (1 łyżka)
- oliwa
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- parmezan

Ugotować makaron. W tym czasie rozgrzać na patelni odrobinę oliwy, przyprawić ją solą i pieprzem i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć przez chwilę aż cebula zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażyć aż pieczarki zmiękną, dodać szpinak, sok z cytryny i porwany na kawałki plasterek szynki parmeńskiej. Kiedy liście szpinaku zmiękną i "sflaczeją" dodać łyżkę mascarpone i mieszać aż się rozpuści.
Wymieszać makaron z sosem i posypać parmezanem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...