niedziela, 18 listopada 2012

Kurczak z woka z orzechami






Składniki:

- pierś kurczaka (1)
- orzeszki ziemne (1 garść)
- cebula (2 małe)
- masło orzechowe (100 g)
- mleko kokosowe (100 g)
- woda (70 ml)
- czosnek (1 ząbek)
- czerwona papryczka chili (1)
- jasny sos sojowy (1 łyżka)

Cebulę (jedną), czosnek i papryczkę bardzo drobno posiekać i podsmażyć w garnuszku. Dodać masło orzechowe, mleko kokosowe, wodę i jasny sos sojowy, dokładnie wymieszać i zagotować. Zostawić do przestudzenia.
Pokroić kurczaka w kostkę, wymieszać z połową sosu orzechowego, przykryć i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Mocno rozgrzać woka z odrobiną oleju. Posiekać cebulę i podsmażyć. Dodać kurczaka, usmażyć, zalać pozostałą połową sosu orzechowego i smażyć kilka minut aż sos zgęstnieje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...