sobota, 3 listopada 2012

Chrupiący kurczak z talarkami



Składniki:

- polędwiczki kurczaka (5)
- jajko (1)
- mleko (ok. 100 ml)
- mąka (ok. 150 g)
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, pieprz cayenne
- bułka tarta (1/2 szklanki)
- płatki kukurydziane (1 szklanka)
- ziemniaki (300 g)
- olej

Polędwiczki ugotować w posolonej wodzie. Zostawić do wystygnięcia (w wodzie).
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Włożyć do miski z gorącą (zagotowaną) wodą. Wsypać łyżeczkę cukru i zostawić na kilka minut.
W dużym garnku rozgrzać olej (głęboki na ok. 2-3 cm). Ziemniaki wyjąć z miski, odsączyć na papierowym ręczniku i włożyć do garnka z rozgrzanym olejem. Kiedy zaczną wypływać na powierzchnię wyjąć i znów odsączyć na papierowym ręczniku. Olej rozgrzać mocniej, włożyć ziemniaki jeszcze raz i smażyć do zezłocenia.
Roztrzepać jajko z mlekiem, mąką i przyprawami. Ciasto powinno wyjść gęste (nieco gęstsze niż naleśnikowe). Jeśli jest za rzadkie dodać więcej mąki, jeśli za gęste - więcej mleka. Płatki kukurydziane pokruszyć na pył, wymieszać z bułką tartą. Wystudzone polędwiczki odsączyć na ręczniku papierowym, maczać w cieście, obtaczać w bułce tartej z płatkami i smażyć na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...