niedziela, 4 listopada 2012

Chleb żytni



Składniki:

- zakwas żytni (1 łyżka)
- woda (150 ml + 200 ml)
- mąka żytnia chlebowa typ 720 (150 g + 380 g)
- sól (1,5 łyżeczki)
- ziarna słonecznika (50 g)
- olej, otręby (do wysypania blachy)

Wymieszać zakwas ze 150 ml wody i 150 g mąki. Przykryć i odstawić na ok. 12 godzin.
Do wyrośniętego zakwasu dodać pozostałą wodę, mąkę i sól, wyrobić ciasto (będzie bardzo klejące). Dodać ziarna słonecznika (można je najpierw podprażyć i wystudzić) i wymieszać.
Przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć foremkę folią i odstawić ciasto do wyrośnięcia aż podwoi objętość (2-6 godzin).
Wstawić keksówkę do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 230 stopni i piec chleb przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać jeszcze przez 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...