piątek, 9 listopada 2012

Burritos z wołowiną



Składniki:

- tortille pszenne (2)
- mielona wołowina (200 g)
- pomidory z puszki (200 g)
- cebula (1)
- czosnek (1 ząbek)
- pieczarki (4)
- papryczki chili (1-2)
- seler naciowy (1 laska)
- czerwone wino (100 ml)
- sól, pieprz
- jogurt naturalny

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy doprawionej solą i pieprzem. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć kilka minut. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, posiekane papryczki (bez pestek), pieczarki i selera. Smażyć aż warzywa zmiękną, zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć aż przestanie być surowe, a następnie dodać pomidory i wino. Przykryć i dusić przez kilka minut, po czym zdjąć przykrywkę i smażyć aż sos zgęstnieje.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortille posmarować odrobiną jogurtu naturalnego, wyłożyć na każdą połowę farszu i zwinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 10-15 minut.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...