sobota, 17 listopada 2012

Babeczki pomarańczowe z polewą kakaowo-kawową


Składniki na 12 babeczek:

- mleko (165 ml)
- roztopione masło (75 g)
- jajka (2)
- ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
- mąka pszenna (225 g)
- cukier (90 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżka)
- konfitura pomarańczowa (12 łyżeczek)

Składniki na polewę:

- masło (50 g)
- kakao (4 łyżki)
- mleko (3 łyżki)
- cukier (2 łyżki)
- espresso (20 ml)

W misce roztrzepać mleko, masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich 2/3 ciasta, następnie do wszystkich babeczek nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej i przykryć pozostałym ciastem.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec babeczki przez 20-25 minut.
Kiedy babeczki się pieką włożyć wszystkie składniki na polewę do rondelka i mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania i połączenia się składników. Dokładnie rozetrzeć polewę i wyłożyć ją na babeczki zanim wystygnie.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...