środa, 31 października 2012

ZIelony krem z warzyw


Składniki:

- brokuły (500 g)
- seler naciowy (4 laski)
- groszek (1 puszka)
- pietruszka (1)
- marchewki (2)
- kalarepa (1/2)
- cebula (1)
- czosnek (1 ząbek)
- bulion (750 ml)
- mleko (250 ml)
- oliwa
- sól, pieprz

W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z solą i pieprzem. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż zmięknie. Po chwili dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek. Obrać i pokroić marchewki, pietruszkę i kalarepę i dodać do smażącej się cebuli. Posiekać laski selera i dorzucić do garnka. Dodać różyczki i posiekane łodygi brokułów. Na koniec dorzucić groszek (odsączony z zalewy).
Smażyć warzywa przez kilka minut, a następnie zalać gorącym bulionem i mlekiem. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną i zmikować zupę. Jeśli zupa jest za rzadka po zmiksowaniu gotować bez przykrycia aż zgęstnieje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...