piątek, 19 października 2012

Tarta z fetą i pomidorami


Składniki:

- mąka (200 g)
- masło (100 g)
- żółtko (1)
- sól (szczypta)
- woda (40 ml)
- pomidor (1 duży)
- ser feta (100-150 g)
- świeża bazylia
- cebula (1 mała)
- czosnek (1 ząbek)
- sól, pieprz

Mąkę, masło, żółtko, wodę i szczyptę soli wymieszać i szybko zagnieść. Wylepić ciastem tortownicę (średnica ok. 22 cm) i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po schłodzeniu ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu ciasto przestudzić.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem i usmażyć do miękkości. Przełożyć na tartę, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i pokruszony ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać aż ser zacznie się rumienić. Wyjąć i posypać listkami bazylii.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...