poniedziałek, 22 października 2012

Tagliatelle al ragù alla bolognese




Składniki:

- makaron tagliatelle
- mielona wołowina (300 g)
- marchewka (50 g)
- seler naciowy (50 g)
- cebula (50 g)
- passata pomidorowa (5 łyżek)
- mleko (1 szklanka)
- wytrawne czerwone wino (1/2 szklanki)
- oliwa (2 łyżki)
- sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę z przyprawami. Wrzucić posiekane warzywa i smażyć aż zmiękną. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć aż przestanie być surowe. Zmniejszyć ogień, dodać wino i pomidory, przykryć patelnię i dusić przez ok. 1,5-2 godziny. W trakcie duszenia co jakiś czas dolewać odrobinę mleka i mieszać sos.
Podawać z makaronem tagliatelle.

Przepis: Accademia Italiana della Cucina (stąd).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...