niedziela, 21 października 2012

Spaghetti z kalafiorem



Składniki:

- makaron spaghetti
- kalafior (ok. 300 g)
- pomidory z puszki (200 g)
- czerwone wino (50 ml)
- cebula (1 mała)
- czosnek (1 ząbek)
- oliwa
- sól, pieprz
- świeże zioła (bazylia, oregano)
- parmezan

Na patelni rozgrzać oliwę z solą i pieprzem. Posiekać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać wyciśnięty lub posiekany czosnek. Kalafiora podzielić na różyczki i drobno pokroić. Dodać do cebuli i czosnku, przykryć patelnię i dusić (mieszając od czasu do czasu) aż zmięknie. Odkryć patelnię, dodać pomidory z puszki i wino i smażyć aż sos zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodać świeże zioła.
W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron. Wymieszać makaron z sosem i posypać parmezanem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...