piątek, 19 października 2012

Krem z białych warzyw



Składniki:

- kalafior (1/2)
- por (1/2 białej części)
- biała cebula (1)
- czosnek (2 ząbki)
- pietruszka (1)
- kalarepa (1/2)
- bulion (750 ml)
- mleko (250 ml)
- oliwa
- sól, pieprz

W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z solą i pieprzem. Posiekać cebulę i czosnek i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Posiekać pora i dodać do smażącej się cebuli. Obrać pietruszkę i kalarepę pokroić w niewielkie kawałki i dorzucić do garnka. Na koniec dorzucić różyczki kalafiora. Smażyć warzywa przez kilka minut, a następnie zalać bulionem i mlekiem. Gotować aż warzywa będą miękkie, zmiksować zupę i doprawić. Jeśli jest za rzadka gotować (od czasu do czasu mieszając) aż zgęstnieje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...