piątek, 19 października 2012

Gnocchi zapiekane z pomidorami


Składniki:

- ziemniaki (100 g)
- sól, pieprz
- mąka pszenna (25-50 g)
- roztrzepane jajko (1/2)
- sos pomidorowy (przepis)
- parmezan

Umyć ziemniaki, nie obierać i włożyć do gotującej się wody. Gotować do czasu, aż będą miękkie. Odparować i jeszcze gorące obrać.
Obrane ziemniaki zemleć lub dokładnie rozgnieść i wymieszać z solą, pieprzem, jajkiem i mąką (mąkę dodać na końcu - tyle, żeby masa przestała być bardzo klejąca).
Podzielić ciasto na kilka wałków szerokości palca i pociąć na 1-2 cm kawałki. Zrolować widelcem, żeby nadać kopytkom kulisty kształt.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i partiami wrzucać gnocchi. Wyławiać od razu po wypłynięciu.
Przygotować sos pomidorowy, wymieszać z gnocchi, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać parmezanem i zapiekać przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...