środa, 12 września 2012

Curry z kurczaka




 Składniki:

- kurczak (1 podwójna pierś)
- marchewki (2)
- groszek z puszki (400 g)
- cebula (1)
- żółta pasta curry (50 g)
- mleko kokosowe (200 g)
- jogurt naturalny (200-300 g)
- oliwa (3 łyżki)

Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżeczką pasty curry, oliwą i 3 łyżkami jogurtu. Odstawić.
Obrać i pokroić marchewkę (w słupki lub obieraczką w cienkie długie plasterki), posiekać cebulę.
Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka. Zdjąć mięso z patelni, usmażyć cebulę do miękkości. Dodać marchewkę i groszek, smażyć przez kilka minut.
Dodać mięso, pozostałą pastę curry, mleko kokosowe i jogurt, przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Zdjąć pokrywkę i zostawić patelnię na niedużym ogniu aż sos odparuje i zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...