wtorek, 18 września 2012

Ciabatta



Składniki:

- mąka pszenna zwykła (2/3 szklanki)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 (3,5 szklanki)
- woda (85 ml + 190 ml)
- suche drożdże (1/2 łyżeczki + 2 łyżeczki)
- sól (1,5 łyżeczki)
- oliwa (3 łyżki)

Wymieszać 1/2 łyżeczki drożdży ze zwykłą mąką i 85 ml wody. Przykryć i odstawić na 9-17 godzin.
Dodać pozostałe składniki. Wyrobić (dosyć długo, aż ciasto zacznie się robić elastyczne). Przykryć (w dużej misce, ciasto mocno rośnie) i odstawić na 3-4 godziny.
Przełożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i pociąć na 6 podłużnych kawałków. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać mąką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, na dnie ustawić naczynie wypełnione wodą i piec ciabatty przez 15-20 minut. Studzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...