środa, 12 września 2012

Jabłecznik



Składniki:

- masło (125 g)
- cukier (10 łyżek + do posypania owoców)
- jajka (4)
- sól (1 szczypta)
- mąka (10 łyżek)
- proszek do pieczenia (2 łyżki)
- cynamon (3 łyżki + do posypania owoców)
- jabłka (400-500g)
- ewentualnie inne owoce - gruszki, brzoskwinie

Owoce obrać i pokroić. Posypać cukrem i cynamonem i odstawić. Utrzeć masło z cukrem, a następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylać ok. 2/3 ciasta. Na wierzch wysypać owoce i przykryć pozostałym ciastem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto przez 40-60 minut (do suchego patyczka).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...