środa, 12 września 2012

Bardzo szybkie bułki



Składniki na 6 bułek:

- mąka pszenna chlebowa typ 750 (150 g)
- mąka pszenna zwykła (150 g)
- suszone drożdże (1,5 łyżeczki)
- mleko (120 ml)
- woda (80 ml)
- oliwa (1 łyżka)
- cukier (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)

Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Na talerzu rozetrzeć dłońmi odrobinę oliwy i przełożyć na niego ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kiedy się rozgrzeje uformować z ciasta 6 bułek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą.
Wsypać do piekarnika kilka kostek lodu i piec bułki przez ok. 15 minut. Studzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...