środa, 4 lipca 2012

Tarta z jagodami






Składniki na kruche ciasto:

- masło (130 g)
- sól (szczypta)
- mleko (35 ml)
- mąka pszenna (175 g)
- cukier (1 łyżka)
- żółtko (1)


Składniki na krem:

- śmietanka (125 ml)
- mascarpone (250 g)
- biała czekolada (100 g)
- likier z białej czekolady (4 łyżki)


Składniki na bezy:

- białko (1)
- cukier puder (50 g)
- cukier waniliowy (25 g)


Pozostałe składniki:

- jagody (300 g)
- dżem jagodowy (4 łyżki)


Przygotować bezy (przepis).
Przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszać, zagnieść, rozłożyć w foremce (23 cm średnicy) i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Po 2 godzinach włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez pół godziny.
Przygotować krem: roztopić czekoladę, ubić śmietankę, a następnie wymieszać (nie miksować) z mascarpone, likierem i przestudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki.
Na przestudzonym kruchym cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu. Następnie wyłożyć krem, posypać jagodami i pokruszonymi bezami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis stąd.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...