poniedziałek, 30 lipca 2012

Sernik z sosem malinowym



Składniki:

- twaróg śmietankowy lub zwykły (250 g)
- cukier (100 g)
- jajka (3)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- gęsty jogurt naturalny (2 łyżki)
- ciastka digestives (5-6)
- masło (1 łyżka)
- maliny (500 g)

Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem i wyłożyć spód małej tortownicy (18 cm średnicy).
Wymieszać twaróg z cukrem, jogurtem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, 1 całym jajkiem i 2 żółtkami. Ubić pozostałe 2 białka i delikatnie wmieszać w masę serową.
Wylać masę na spód i piec przez godzinę w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu).
Zmiksować maliny i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce i podawać z sosem z malin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...