czwartek, 12 lipca 2012

Muffiny razowe z jagodami



Składniki na 9 muffinów:

- mąka orkiszowa razowa (300 g)
- otręby owsiane (2 łyżki)
- brązowy cukier (80 g)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- mleko (180 ml)
- olej (120 ml)
- jajko (1)
- jagody (250 g)
- płatki migdałów (3 garści)

Uprażyć płatki migdałów na suchej patelni. Wymieszać w jednej misce mąkę, otręby, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej, mleko, olej i jajko. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać (krótko). Dodać jagody i większość migdałów, wymieszać.
Przełożyć masę do formy na muffiny, posypać pozostałymi płatkami migdałów.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec muffiny przez 25-30 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...