wtorek, 10 lipca 2012

Kurczak z kurkami



Składniki:

- pierś kurczaka (1 podwójna)
- kurki (250 g)
- fasolka szparagowa (300 g)
- rosół (500 ml)
- śmietana 12% (3-4 łyżki)
- świeże zioła (tymianek, rozmaryn)
- oliwa (kilka łyżek)
- masło (najlepiej klarowane)
- czosnek (1 ząbek)
- bułka tarta (1 łyżka)

Kurczaka pokroić w dużą kostkę i wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy, solą, pieprzem i ziołami. Kurki umyć, a jeśli są duże - pokroić na mniejsze kawałki. Przestudzony rosół dokładnie wymieszać ze śmietaną. Fasolce poodrywać końcówki i łyka i gotować przez kilkanaście minut w wodzie z łyżeczką soli i odrobiną cukru.
Rozgrzać patelnię i na dużym ogniu usmażyć kurczaka. Zdjąć mięso z patelni, zmniejszyć ogień, rozpuścić na niej klarowane masło i wrzucić kurki z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać sól i pieprz i smażyć aż woda, którą wypuszczą kurki, odparuje. Dodać mięso i smażyć razem przez chwilę. Zalać sosem i mieszając od czasu do czasu zostawić na ogniu aż sos zgęstnieje.
Z garnka z fasolką odlać wodę, dodać odrobinę masła (zwykłego, nie klarowanego) i bułki tartej, postawić na ogniu i wymieszać.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...