poniedziałek, 30 lipca 2012

Chleb piwny



Składniki:

- mąka pszenna chlebowa typ 750 (2 szklanki)
- mąka żytnia razowa typ 2000 lub chlebowa typ 720 (1 szklanka)
- suche drożdże (7 g)
- piwo (360 ml)
- sól (1 łyżeczka)
- olej (2 łyżki)
- miód (1 łyżka)

Wymieszać wszystkie składniki (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać więcej mąki). Przełożyć do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wstawić garnek (przykryty) do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 230 stopni i piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę z garnka i dopiekać chleb jeszcze przez 15 minut.
Studzić na kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...