czwartek, 12 lipca 2012

Bułki razowe ze słonecznikiem



Składniki na 6 sztuk:

- mąka orkiszowa razowa typ 2000 (1 szklanka)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 (1 szklanka)
- woda (3/4 szklanki)
- suszone drożdże (1 łyżeczka)
- sól (1 łyżeczka)
- oliwa (3 łyżki)
- ziarna słonecznika (2 garści)

Wymieszać wszystkie składniki poza słonecznikiem i wyrobić ciasto. Dodać ziarna i wymieszać. Uformować ciasto w kulę, posmarować lekko oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na 6 części, uformować bułki, obtoczyć w słoneczniku, ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, postawić na dnie naczynie z wodą i piec bułki przez 15 minut.
Studzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...