poniedziałek, 30 lipca 2012

Bułki na zakwasie



Składniki na 8 bułek:

- zakwas żytni (150 g)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 (300 g)
- mąka orkiszowa chlebowa typ 1100 lub razowa typ 2000 (100 g)
- woda (170 g)
- oliwa (2 łyżki)
- miód (1 łyżeczka)
- sól (1 łyżeczka)
- suszone drożdże (1 łyżeczka)

Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Posmarować oliwą i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Rozetrzeć w rękach odrobinę oliwy, podzielić ciasto na 8 bułek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Piec przez 12 minut, studzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...