środa, 6 czerwca 2012

Chleb z ziołami



Składniki:

- suszone drożdże (10 g)
- cukier (1 łyżeczka)
- woda (300 ml)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 (450 g)
- sól (1,5 łyżeczki)
- oliwa (3 łyżki)
- świeże zioła - bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn (1 szklanka)

Drożdże wymieszać z trzema łyżkami wody i cukrem i odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki (poza ziołami), wyrobić. Zioła posiekać i wmieszać w ciasto.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką ściereczkę i włożyć do miski/durszlaka. Włożyć przykryty garnek żeliwny do piekarnika i rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Po 30-40 minutach wyjąć garnek, przełożyć do niego chleb, przykryć i włożyć na 30 minut do piekarnika. Następnie zdjąć z garnka pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i studzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...