poniedziałek, 18 czerwca 2012

Risotto z kurczakiem i cukinią



Składniki:

- ryż arborio (125 g)
- masło (20 g)
- bulion warzywny (300 ml)
- pierś kurczaka (1 podwójna)
- zielona cukinia (1)
- żółta cukinia (1)
- cebula (1)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa
- cytryna
- przyprawy (rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, szafran)

Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy, rozmarynem, tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Cukinię pokroić w półtalarki, wymieszać z posiekaną cebulą, dwoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z połowy cytryny. Odstawić warzywa i mięso na kilka godzin.
W garnku rozpuścić masło, wsypać ryż i smażyć aż zrobi się przezroczysty. Zalać gorącym bulionem, dodać szczyptę szafranu, zmniejszyć ogień i gotować aż ryż wciągnie cały bulion i zrobi się miękki (ok. 15 minut).
Rozgrzać patelnię, wrzucić mięso i usmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa, przykryć patelnię i dusić aż warzywa zmiękną.
Wymieszać ryż z mięsem i warzywami i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...